Jovica Tišma, smederevski pisac koji svoje stvaralaštvo uglavnom posvećuje deci, prvi je dobitnik Nagrade „Aleksandar Vučo” za zbirku priča „Bio jednom jedan strah” u izdanju „Lagune”. Žiri kojim je predsedavala književnica Gordana Maletić, a članovi bili i njene kolege Slavka Petković Grujičić i Rajko Lukač, jednoglasno se odlučio da ovu knjigu proglasi najboljom, među 40 prispelih na konkurs. Naveli su da je Vučova superiornost u delima za decu dala teško dostižan nivo, te zato današnje vraćanje na vreme u kome je on stvarao nije povratak u prošlost već potraga za novim.

Specifičnost Nagrade „Aleksandar Vučo“, koja se dodeljuje za knjigu pisanu u duhu poetike ovog velikog pisca, leži upravo u odlikama njegovog dela, pre svih originalnost izraza, duhovitost, afirmaciju slobode, otpora i bunta, smatra žiri, navodeći da je veći broj ovih osobina pronašao u zbirci priča Jovice Tišme.

Kao što su obične stvari poslužile za nastanak ovih priča, tako je i originalnost u njima postignuta upravo jednostavnošću – pripovedanjem zasnovanom na usmenom kazivanju priča kakvo deca traže. Međutim, ispričati dobru, celovitu, zanimljivu priču, zadovoljiti dečju radoznalost i smisleno se šaliti nije jednostavan zadatak. Da bi ispunio ove zahteve, pisac je zaplete svojih raznovrsnih tvorevina potražio u neobičnim rečima, u idiomima, imenima, izrekama, u dosetkama i njihovom povezivanju. Sledom asocijacija, vešto je stvorio nove situacije i, zajedno sa svojim čitaocem, otisnuo se u nepoznate predele fikcije u kojima je sve moguće. Ovako dobro postavljen i osmišljen, poduprt humorom, novi svet mu je dao mogućnost nesputanog uzleta mašte, obrazložio je žiri, dodajući da se u  ovim raznolikim ostvarenjima oneobičava obično, meša realno sa irealnim, živo i neživo, a reči oživljavaju.

U obrazloženju koje je potpisala predsednica žirija, Gordana Maletić , navodi se još da je pisac otkrio deci skrivenu sposobnost reči da se igraju i transformišu i pokazao im mogućnost da se i sama zaigraju njima kao igračkama.

Književnu Nagradu „Aleksandar Vučo” ustanovio je Institut za dečju književnost u Beogradu i ona će se dodeljivati bijenalno za najbolju knjigu za decu i mlade napisanu u duhu poetike Aleksandra Vuča, jednog od začetnika naše savremene književnosti za decu.

 Dodela nagrade biće 3. aprila u Udruženju književnika Srbije.

Jovica Tišma uglavnom piše za decu, ponekad i za odrasle. Dugi niz godina radio je kao novinar u Radio Smederevu, gde je uspešno pravio i reklame. Uređivao je časopis za decu „Svici“ i za odrasle „ Smederevski magazin“. Tvorac je profesionalnog putujućeg pozorišta „ Dečja zemlja“ za koje piše, ali i režira i glumi, kao i kretaivne grupe sa istim nazivom. Napisao je i knjigu „Boda“ posvećenu srpskom glumcu Slobodanu Bodi Ninkoviću, rođenom Smederevcu, s kojim je Tišma, zajedno sa Branislavom Čubrilovićem Čubijem, osnovao najpre Omladinski pozorišni studio – OPS, a kasnije sa još nekim smederevskim muzičarima i rokenrol bend pod istim imenom – OPS.