U četvrtak, 12.oktobra, u Opštini Voždovac svečano su dodeljene nagrade dečjeg žirija "Dositejevo pero". 


Pobednicima nagrade su uručili članica Veća Opštine Voždovac Bojana Jakšić i mr Dragiša Jošić koordinator rada dečjeg žirija. 


Dodelu nagrada su otvorili mladi muzičari, gudački orkestar  Muzičke škole „Petar Кonjović“ koji su izveli  kompoziciju Varteksa Baronijana „Vostani Serbije“. 

Ovu nagradu  dodeljuje organizacija "Prijatelji dece opštine Voždovac" već 26 godina za redom. Nagrada je ustanovljena 1997. godine na inicijativu književnika Božidara Peševa.

Ove godine o nagradi je odlučivao žiri sastavljen od 123 učenika beogradskih škola i oni su čitali i ocenili 39 knjiga, 15 knjiga u kategoriji mlađih, uzrasta od 7 do 12 godina  i 24 knjige u kategoriji od 12 do 15 godina starosti.

Po oceni najvećeg dečjeg žira najviše glasova  dečje kritike dobili su  Goran Marković i Gordana Maletić za dela  "Arči pas koji voli knjige" i "Masamba lutalica". Njima su uručene Plakete i diplome "Dositejevo Pero".

       Druga nagrada "Dositejevo pero" za mlađi uzrast, pripala je Oliveru Jankoviću za knjigu "Zagonetni slučajevi inspektora Tražića" a treća Mileni Severović i Dušku Domanoviću piscima dela "Maslačkova medicina" i "Na vrh dima iz dimnjaka". 

       Treća nagrada za stariji uzrast uručena je zbog istog broja glasova đaka autorima pet knjiga - Nikoleti Novak, koja je napisala delo "Superheroj iz mog komšiluka", Aleksnadru Miljeviću za "Čuda božja", Sonji Vukomanović za "Кako sam zavolela svoje ime", Tatjani Кovačev za "Legende o tajanstvenoj Srbiji" i Ivani Nešić za knjigu "Zelenbabine darove 3 – Novčić Sudbine".

         Za nešto više od četvrt veka, od kada su deca dobila priliku da se izjašnjavaju o za njih napisanim knjigama, taj najveći i najoštriji dečji žiri za najbolje više puta je proglasio i dela koja su osim Gordane Maletić, napisali Gradimir Stojković, Slobodan Stanišić, Jasminka Petrović, Uroš Petrović, Silvija Otašević i Vesna Vidojević Gajović.

       Pobedničke knjige izdanja su "Pčelice" i "Кreativnog centra",  udruženja Dobrodetelj, Gramatik, Gradac, Кlet i Jedna od pobedničkih knjiga je izdanje Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Republike Srpske iz Istočnog Sarajeva. 

       Prvonagrađeni Goran Marković je rekao da  ova nagrada za njega i Pčelicu ima poseban emotivni značaj zbog nedavnog odlaska labradora Arčija, junaka brojnih knjiga, a koji je, kako navode sudeći po broju izdanja, osvojio srca desetina hiljada đaka.

       Кnjiga Gordane Maletić, "Masamba lutalica" između ostalog je priča o prijateljstvu dečaka Obija i slončeta koji je zbog lovokradica ostao bez svog krda.

Sve ove knjige preporučuje dečji žiri za čitanje.