Nagradu za najbolju knjigu namenjenu deci i mladima „Gordana Brajović“ jednoglasnom odlukom žirija dobio je Branko Stevanović za zbirku pesama „Blago nama sa životinjama“. Na 27. literarnom konkursu koji čuva uspomenu na pesnikinju i legendarnog reportera Novosti, ovo delo je odabrano među 36 prijavljenih naslova, što je dvostruko više nego prošle godine.

U obrazloženju piše da su knjigu, koju je ilustrovao primenjeni umetnik Kosta Milovanović, preporučila tri velika pesnika, Pero Zubac, Ljubivoje Ršumović i Mošo Odalović: „Sva trojica prepoznaju i priznaju najvažnije kod pisca za decu, a to je poštovanje dečje misli i dečjeg gledišta. Zubac prepoznaje još i enciklopedijsko znanje u knjizi. Ršumović naglašava humanizaciju odnosa među životinjama, dok Odalović prepoznaje i propitivača u pesniku. Branko Stevanović gotovo alhemijski proizvodi novu lektiru za savremene i nove naraštaje.“

U žiriju za dodelu Nagrade „Gordana Brajović“ bili su profesori Kristina Mitić (predsednik) i Milutin Đuričković, pisac Jovica Tišma, Dragan Bogutović, novinar i predstavnik porodice Brajović, kao i Branislav Đorđević, urednik u Novostima.

Priznanje će Stevanoviću biti uručeno na proleće na Festivalu književnog stvaralaštva za decu i mlade „Gordana Brajović“ u Aleksincu.

Podestimo, knjiga „Blago nama sa životinjama“ bila je i u najužem izboru za Nagradu „Dušan Radović“.