Nagrada Zmajevih dečjih igara „Rade Obrenović“ za najbolji roman za decu i mlade u 2023. godini dodeljena je Aleksandri Jovanović za knjigu „Petra je stvarno otišla“, u izdanju „Kreativnog centra“.

Na ovogodišnji konkurs za Nagradu „Rade Obrenović“, koju dodeljuju Zmajeve dečje igre, stiglo je 29 romana za decu i mlade.

Žiri u sastavu dr Dragoljub Perić, prof. srpske i južnoslovenskih književnosti, Vesna Ćorović Butrić, književnica i dramaturškinja, i dr Milena Zorić Latovljev, prof. srpskog jezika i metodike, proglasio je knjigu „Petra je stvarno otišla“ autorke Aleksandre Jovanović sa ilustracijama Jakše Lakićevića, u izdanju „Kreativnog centra“, za najbolji roman za decu i mlade u 2023. godini.

„U duhu autora čije ime nagrada nosi, ovaj roman sledi liniju romana urbane inspiracije i govori o izazovima, emotivnim lomovima i iskušenjima odrastanja glavne junakinje Milice, koja završava poslednji razred osnovne škole i biva lišena svoje najbolje drugarice Petre njenom selidbom u drugi grad. Uprkos transparentnoj retorici naslova, jednostavnom fabuliranju i pripovedačkoj tehnici (raščlanjenoj u dva narativna toka od momenta razdvajanja prijateljica), povremeno ispresecanoj telefonskim razgovorima i razmenjenim SMS porukama, roman uspelo identifikuje problemska težišta urbanog odrastanja: prvu ljubav, doživljaj sopstvenog tela i telesnosti, konflikte u najbližem okruženju, razdvojenost roditelja, odbranu prava na sopstveni izbor i tome slično... Žiri od srca čestita dobitnici, a mladim čitaocima i čitateljkama toplo preporučuje ovaj roman“, navodi se u obrazloženju nagrade.

Nagrada „Rade Obrenović“ tradicionalno se uručuje 6. decembra, na dan rođenja Jovana Jovanovića Zmaja, na svečanosti „Zmajev dan“. Ove godine „Zmajeve dečje igre“ obeležavaju jubilarni 190. rođendan Jovana Jovanovića Zmaja.

„Petra je stvarno otišla“ drugi je roman za mlade Aleksandre Jovanović. „Crna ptica“, autorkin roman prvenac, odlično je prošao kod publike i osvojio je vredne nagrade. Uvršten je u katalog dvesta najboljih knjiga za decu The White Ravens 2021, koji izdaje Međunarodna biblioteka za decu i mlade iz Minhena. Dobitnik je nagrade koju dodeljuje „Politikin Zabavnik“, kao i „Malenog cveta“, priznanja koje Grad Niš dodeljuje u oblasti književnosti za decu i mlade. Po romanu „Crna ptica“ urađena je i predstava u režiji Marije Mladenović, premijerno izvedena 28. juna 2022, u Pozorištu „Bora Stanković“ u Vranju.