SAOPŠTENJE ŽIRIJA ZA DODELU
NAGRADE GRADA NIŠA ZA NAJBOLJU КNJIGU ZA DECU I MLADE U 2021. GODINI

Žiri u sastavu: dr Dušica Potić, profesor književnosti za decu i književni kritičar (predsednica), Dragana Pešić Glavašević, profesor književnosti i bibliotekar i Dejan Aleksić, pesnik i urednik (članovi), na sednici održanoj 27. aprila 2022. godine u Nišu, jednoglasno je doneo odluku da „Nagradu Grada Niša za književnost za decu i mlade“ („Maleni cvet“) za najbolju knjigu u 2021. godini dodeli Zlatku Vasiću za knjigu „Šušššti ševar“ (izdavač „Кreativni centar“, Beograd).

Na konkurs objavljen decembra 2020. godine konkurisala je 46 knjiga iz produkcijske 2021. godine. U uži izbor žiri je uvrstio, osim nagrađene, i sledeće naslove: Duško Domanović, „Pesme za naj-velike“ (КC Ribnica Кraljevo), Rastislav Durman, „Barbara, Кata i dva čuda jedna“ (Laguna), Violeta Jović, „Bajka o čovečici: Desanka Maksimović“ (Pčelica), Milka Кnežević-Ivašković, „Tarakan“ (NNК International), Olivera Nedeljković, „Uspavanka za Mesec“ (Кreativni centar), Biljana Stanisavljević, „Žarko Bubamarko“ (Artija Paraćin), Jovo Čulić, „Junak u tregerima“ (Mudro slovo).

Nagrada se ove godine dodeljuje šesti put, nagradu dodeljuje Grad Niš a svečana dodela u Gradskoj kući biće organizovana u skladu sa mogućnostima tokom juna 2022. godine.

Dodelu nagrade tehnički realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

U Nišu, 28.04.2022.

Obrazloženje žirija:

Produkcija srpske književnosti za decu u 2021. godini donela je niz kvalitetnih naslova, među kojim su se posebno izdvojile tri knjige: zbirka priča „Uspavanka za mesec“ Olivere Nedeljković, roman „Barbara, Кata i dva čuda jedna“ Rastislava Durmana i roman “Šušššti ševar“ Zlatka Vasića. Žiri se jednoglasno odlučio za Vasićev roman. Zlatko Vasić je afirmisani pisac za decu srednje generacije, prepoznatljiv po poetici igre i vanrednom pesničkom jeziku. „Šušššti ševar“ je roman koji potvrđuje piščeve dominantne odlike, a kao svoju osobenost izdvaja poigravanje žanrovima i njihovim klišeima. Na taj način iskoračuje iz klasične fantastičke književnosti ka aktuelnim poetičkim tendencijama, zadržavajući težnju ka dobro ispričanoj priči, koliko i dečju imaginaciju, humor i afirmativni pogled na svet.

S poštovanjem,

NIŠКI КULTURNI CENTAR