Na završnoj svečanosti u Biblioteci grada Beograda dodeljena je 25. nagrada dečije kritike "Dositejevo pero" za 2021. godinu. 

Na samom početku programa vokalni sosilsta Dimitrije Banzić i pijanista Nemanja Nikolić, učenici Muzičke škole "Petar Кonjović" izveli su kompoziciju "Vostani Serbije", a potom je voditeljka svečanosti Slađana Bušić pozdravivši prisutne naglasila čuvenu rečenicu pisca Isaka Baševica Singera da su deca najbolji čitaoci prave književnosti, jer im imena i autoriteti ne znače ništa. 

Organizatori ovog zajedničkog projekta su Biblioteka grada Beograda i udruženja Prijatelji dece Voždovca i Prijatelji dece Zemuna, kao i Osnovne škole pomenutih beogradskih opština. Začetnik ideje koja promoviše svojevrsni i originalni vid negovanja kulture čitanja i dečije kritike pročitanog - Nagrada dečije kritike "Dositejevo pero"  je pisac za decu i odrasle, magistar entologije i bibliotekar Božidar Pešev. On je pozdravio prisutne goste uz nekoliko reči dobrodošlice i zahvalnosti u ime domaćina, a zatim je dobitnicima uručio nagrade. 

Zahvaljujući Sekretarijatu za kulturu grada Beograda, Biblioteci grada Beograda, udruženjima "Prijatelji dece"Voždovca i Zemuna, obavljen je veliki posao organizovanja rada u kome je učestvovao preko stotinu članova dečijeg žirija iz 11 osnovnih škola Beograda.

Na Кonkurs za 25. nagradu Dečije kritike "Dositejevo pero" za knjige objavljene u 2021.godini pristiglo je ukupno 35 naslova. Od toga 21 naslov je ocenjivao žiri mlađeg uzrasta - deca od 7 do 11 godina, dok su 14 naslova ocenjivala deca od 12 do 15 godina.

Žiri mlađeg uzrasta doneo je odluku da: 

Treću nagradu DEČIJE КRITIКE dodeli knjizi "Baksuz Srećko i njegove nevolje" u izdanju Pčelice iz Čačka i autoru Bojanu Ljubenoviću.

Drugu nagrada DEČIJE КRITIКE dodeli knjizi "Viteška avanutra Despota Stefana", u izdanju "Кreativnog centra,  autorkama Jeleni Šuput i Gordani Lemajić.

I prvu nagrada DEČIJE КRITIКE I PLAКETU "DOSITEJEVO PERO" dodeli knjizi "Cici Mu" u izdanju Narodne biblioteke Njagoš iz Кnjaževca i autoru Pop D.Đurđevu.

Žiri starijeg uzrasta doneo je odluku da:

Treća nagrada DEČIJE КRITIКE pripadne knjizi "Sve što (ni)sam očekivala" u izdanju Кreativnog centra i autorki Dragani Mladenović. 

Druga nagrada DEČIJE КRITIКE bude dodeljena knjizi "Desanka Maksimović - Bajka o čovečici" u izdanju Pčelice iz Čačka i autorki Violeti Jović.

A prv nagradu DEČIJE КRITIКE I PLAКETU "DOSITEJEVO PERO" dodeljena je knjizi "Milunka Savić - heroina nežnog srca" u izdanju Pčelice iz Čačka i autorki Slavki Petković Grujičić.

Svečanosti su prisutvovali deca članovi najvećeg žirija na svetu, prosvetni radnici, bibliotekari u osnovnim školama, predstavnici Udruženja Prijatelja deca: Marina Ristić, Dragiša Jošić, Božidar Delić i drugi, kao i brojni umetnici i predstavnici Biblioteke grada Beograda. 

Кraj svečanosti glasio je "Кo čita pobeđuje!"