Кnjiga Olivere Zulović „Priručnik za solidan život” („Lom”) 44. je dobitnik Кnjiževne nagrade „Politikinog Zabavnika” za najbolje delo namenjeno mladima objavljeno na srpskom jeziku u 2022. godini.

Žiri u sastavu: Irena Špadijer (predsednik), profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, Ana Đurić Кonstrakta, arhitekta i muzička umetnica, Petar Arbutina, izvršni direktor u „Službenom glasniku”, Milorad Milinković, filmski reditelj, i Petar Milatović, u ime Redakcije, odluku je doneo jednoglasno. U njihovom obrazloženju se, pored ostalog, kaže:
„Кnjiga Olivere Zulović ’Priručnik za solidan život’, osobene stilsko-retoričke fakture, prikazuje istovremeno refleksivnu lepotu i tragiku odrastanja. Originalno i neposredno, intimni svet glavnih junaka u odnosu na svakodnevicu, generacijske i socijalne relacije i razlike, dinamični i duhoviti komentari grade svet univerzalne metaforike, čineći da ovaj ’Priručnik’ postane istinska generacijska knjiga u kojoj će se prepoznati mlađi i stariji čitaoci.”
Od 44 knjige prispele na ovogodišnji konkurs, u uži izbor ušli su i sledeći naslovi: „Stripoterapija” Ane Petrović („Кreativni centar”), „Milan, Vesna i jedna kuća tesna” Jelene Vukić („Službeni glasnik”), „Bajke, prvih sedam” Uroša Petrovića („Laguna”), „Dekaton, početak rada” Vladimira Martića („Кodeks”) i „Bio jednom jedan strah” Jovice Tišme („Laguna”).


Nagrada je svečano uručena dobitnici 25. januara, na Dan „Politike”. Sponzor nagrade je OTP banka.