Jovica Tišma, smederevski pisac koji svoje stvaralaštvo uglavnom posvećuje deci, prvi je dobitnik Nagrade „Aleksandar Vučo” za zbirku priča „Bio jednom jedan strah” u izdanju „Lagune”. Žiri kojim je predsedavala književnica Gordana Maletić, a članovi bili i njene kolege Slavka Petković Grujičić i Rajko Lukač, jednoglasno se odlučio da ovu knjigu proglasi najboljom, među 40 prispelih na konkurs. Naveli su da je Vučova superiornost u delima za decu dala teško dostižan nivo, te zato današnje vraćanje na vreme u kome je on stvarao nije povratak u prošlost već potraga za novim.

Knjiga „Bio jednom jedan strah“ autora Jovice Tišme proglašena je i najboljom knjigom za decu za 2023. godinu na literarnom konkursu „Gordana Brajović“, koji organizuje Centar za kulturu i umetnost Aleksinac.

U knjizi „Bio jednom jedan strah“ nalaze se šašave priče za nestrpljivu decu. Zašto šašave? Zato što su u njima junaci jedna Đina koja traži da je izmisli pisac, jedna Pegla koja silno želi da bude nešto drugo, jedna Rupica koja mašta o tome da bude velika, jedan Vrabac koji je svio gnezdo u brkovima jednog poslastičara, jedna Ružna reč, jedan Četvrti sprat koji je želeo da bude prvi, jedan Petar koji je želeo da ne bude običan Petar, jedan neshvaćeni Gutač vatre, jedna dobra Suza, jedan pekar majstor Drema, jedno Bilo jednom jedno, i jedna neobična Baba. A zašto za nestrpljivu decu? A kakva druga deca postoje? A na kraju knjige su pričice o čudnim rečima koje se u pričama mogu naći.