Kočićeva nagrada za 2021. godinu, prema jednoglasnoj odluci žirija, biće dodeljena Ljubivoju Ršumoviću


„Čudesnom jezičkom magijom Ršumović uspijeva da doživljaje i vizije pretoči u jedinstvene pjesme koje se pamte, a karakteristične detalje u stvaralačke senzacije najvišeg ranga. Proznim, a naročito pjesničkim djelom, decenijama je najbliži duhovni srodnik brojnih generacija čitalaca, bez obzira na njihovu životnu dob“, navedeno je u obrazloženju odluke žirija.

Žiri, u sastavu Duško Pevulja, Jovanka Stojčinović Nikolić i Predrag Bjelošević, istakao je da je Ršumović pesnik naglašene komunikativnosti, a pesničku reč uzdigao je do zavidnih estetskih visina.

„U poeziji za djecu uspio je ono što samo velemajstorima pisane riječi polazi za perom: didaktizam je prožeo humornim doživljajem svijeta, zato ga čitaoci doživljavaju ne samo kao pisca, već i kao onoga koji razveseljuje, zabavlja i saopštava, ponekad i opore istine o našem svijetu i vremenu“, naveo je žiri.

Laguna je objavila čak 16 knjiga Ljubivoja Ršomovića: „Sunčanje na mesečini“, „Ujdurme i zvrčke iz antičke Grčke“, „Vidovite priče“, „Tri čvora na trepavici“ i druge. Trenutno su među mladim čitaocima posebno omiljene tri knjige „Fazona i fora“.